Huwelijksdag

Augustus 1951: een foto genomen in de tuin te Gistel, een maand voor het huwelijk, waar Nand en Sim poseren samen met hun ouders. Vlnr: vader Nand (met hand in de boom!), moeder Sim, Nand, vader Sim, Sim, moeder Nand. De foto werd getrokken door Finneke, Sims zus. Het is één van de weinige foto’s waarop allen samen figureren: 9 dagen na het huwelijk overleed Sims vader, 7 maanden later Nands moeder…

Brief van de huwelijksaankondiging:

Aankondiging van het huwelijk in De Standaard van 28 september 1951. Vermeld wordt o.a.: “de bekende Vlaamse dichter (…) doctor in de rechten”:

De krant geeft Nand zijn titel nog (“doctor in de rechten”), maar die was hem door zijn veroordeling ontnomen, hij verloor ook zijn burgerrechten, pas in 1964 kreeg hij eerherstel.

Zaterdag 29 september 1950, Schaarbeek: Huwelijksdag

De huwelijksdag blijkt een opvallend ‘sobere’ dag te zijn geweest…

Er zijn geen echte huwelijksfoto’s te vinden van de plechtigheid in het archief, er is ook geen huwelijksalbum. Er was dus geen fotograaf die de het pas getrouwde koppel vereeuwigde in typische “huwelijksdagfoto’s”.
Wel enkele snapshots van net na de plechtigheid in de kerk en een huwelijksmenu. De kwaliteit van de foto’s laat vermoeden dat ze snel gemaakt zijn, waarschijnlijk door enkele gasten met het toestel van Sims zus “uit de losse pols”.
De kerkdienst vond plaats in de Sint-Albertuskerk, Victor Hugostraat te Schaarbeek op zaterdag 29 september, feestdag van Sint-Michiel.

Google Streetview december 2015 van de kerk:

Interieur (foto © GOB-DML / http://www.irismonument.be  )

Nand schreef bij enkele wazige foto’s een korte beschouwing op de achterzijde:

Buitenkomst kerk:

“De gelukkige gehuwden maar de echtgenoot verdwijnt in de mist.”

“Mr. Bert (rechts, broer Sim) en Jenny. In de achtergrond, heel tevreden, de schipper (tussen Jenny en Bert)

“Moeder Wolfs (midden) ook onder de indruk… De schipper (met hoed) kan men nemen voor een jonkheid…” (vlnr: Finneke, zus van Sim, dhr. Cloet met echtgenote, nog net zichtbaar achter de moeder van Sim, het echtpaar dat ook op de foto staat van het tuinfeest een jaar eerder dat tot dit huwelijk zou leiden, vader van Nand, Jenny, Bert)

“Even uit de kerk. De echtgenoot is onder de indruk…”

Aankomst aan het huis waar Sim toen woonde met haar familie te Schaarbeek.

De bruidegom:

“De gelukkige echtgenoot na de plechtigheid. In de deur: de schipper.”

Links ook Bert, broer van Sim.

De bruid:

Huwelijksmenu (16x8cm, openplooibaar):

Het is onduidelijk waar de feestmaaltijd plaatsvond, als locatie wordt “Brussel” vermeld, dus waarschijnlijk niet bij Sim thuis te Schaarbeek. Hier is geen enkele foto van terug te vinden, evenmin van een (eventuele) dansavond na de maaltijd.

In het archief vond ik 5 menukaartjes, alle met een verschillende tekening op de voorzijde. De tekening is meer dan een kopie, want deze vertoont reliëf van ongeveer 1 mm. en voelt aan als braille letters. Het kaartje plooit open: het menu staat op de binnenzijde. Op de achterzijde is op enkele kaartjes de bestemmeling geschreven (het handschrift is van Finneke, zus van Sim), hier de vader van Nand:

Opvallend: de achterzijde vermeldt dat de kaartjes zijn gedrukt in Italië. De aankondiging en het menu zijn waarschijnlijk achteraf toegevoegd:

Importé d’Italie – Printed in Italy / Ediz. d’Arte Dordoni M. – Milano“:

De 5 verschillende afbeeldingen op de menukaartjes (de tekst met de aankondiging is overal dezelfde):

 


Op 3 oktober 1951 volgen gelukwensen van Staatsminister Frans Van Cauwelaert, toen Voorzitter van de Kamer  van Volksvertegenwoordigers:

De brief is niet ondertekend, waarschijnlijk heeft Van Cauwelaert de opdracht gegeven, en werd die verstuurd door zijn secretariaat. De brief werd nog gestuurd naar Nands adres in Gistel:

“Staatsminister Frans Van Cauwelaert, Voorzitter van de Kamer der Volksvertegenwoordigers, heeft de eer een het genoegen aan de familiën [sic] Vercnocke en Wolfs zijn gelukwensen over te maken bij het huwelijk van de Heer Ferdinand Vercnocke en Mejuffrouw Simone Wolfs. 
Hij wenst het jonge bruidspaar de meest voorspoedige toekomst toe. Brussel, 3October 1951.”

Het was ook Van Cauwelaert die Nand in de gevangenis bezocht en bekwam dat hij naar een ander interneringscentrum kon “verhuizen”, waar het regime dragelijker was. Zie o.a. dit hoofdstuk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *