Home


Trailer
van het project (er is ook een Facebookpagina)

Lectori salutem: Deze ‘landingspagina’ (“Home”) is te beschouwen als een inleidend hoofdstuk van dit hele project.  Een volledig overzicht (8+ jaar intensieve arbeid), te vergelijken met de inhoudstafel van een boek (het gaat om meer dan 400 unieke webpagina’s, equivalent van meer dan 1500 getypte A4-tjes), vind je via de Sitemap (of onderaan deze pagina, maar zonder de blogberichten (= de liefdesbrieven), die wél opgenomen zijn in de Sitemap). Het menu leeswijzer geeft een inzicht in de opzet van dit project: dankzij het bewaarde familiearchief duik ik, Rombout, in de levens van mijn ouders, Nand (Ferdinand) Vercnocke en Sim (Simone) Wolfs.
Header van de website: het eiland Raratonga (gelijknamig gedicht van Nand) deel van de Cook eilanden in de “Grote Oceaan” (Stille Zuidzee).


Prelude

Twee wereldoorlogen.
Twee levens.
Eén liefde.


Een verhaal over een man en een vrouw.

Hun hartstochtelijk eerste liefdesjaar zoals het geschreven staat in hun liefdesbrieven werd de katalysator om dit merkwaardige levensverhaal te ontrafelen en in hun voetsporen op ontdekking te gaan.

“Bruidsnacht” door Laïs (toen nog met 3) op tekst van Ferdinand Vercnocke – ondertiteld (live, 2014, Ancienne Belgique, Brussel):

Nand en Sim.
Hij was 43, zij 30 bij hun eerste ontmoeting.

Het begon tijdens een tuinfeest op 5 augustus 1950 in het idyllische Sint-Martens-Latem aan de Leie, en mondde uit, een honderdtal intense brieven en een bewogen jaar later, in een huwelijk in het stedelijke Schaarbeek op 29 september 1951, het feest van Sint-Michiel, een passende patroon.

Maar voor dit begin hadden beiden dan al een turbulent leven achter de rug, twee vuurpijlen die even snel daalden als ze waren opgestegen, Icarus achterna.

Hij:
kunstenaar, dichter, schilder, ivoren toren, groot en imponerend, in zichzelf gesloten en door het leven getekend, kwam uit de kuststreek,
zij:
regentes, en ook een beetje dichteres, zangeres en actrice, niet schuw van een podium, open, fris, dartel en frivool, bijna een meisje nog, een onbezorgde schone die opgroeide in het Brabantse binnenland.

De tegenstelling kon niet groter zijn.

Zij deelden bijna 40 jaar lief en leed en kregen twee kinderen, een meisje en een jongen.

Hij werd 82, zij 95.

Zij overleefde hem bijna een kwarteeuw. Nooit is er in al die jaren nog een andere man geweest in haar leven, niemand die ook maar in de buurt kwam. Een kwarteeuw lang maakte ze van haar huis een schrijn, als een mausoleum om hem te gedenken.
In haar archief een map, getiteld: “De Roman van een Grote Liefde”. Daarin verzameld en netjes chronologisch geordend: de liefdesbrieven.

De titel van dit verhaal komt uit een liefdesgedicht van Nand (zie de pagina “Raratonga“), de ondertitel uit de eerste liefdesbrief van Nand: “Nadat ze lang gezwegen had, hoorde ik weer de zingende ziel der dingen, die jij, zo vernam ik gisteren voor het eerst, weleens hebt gehoord”:

Twee wereldoorlogen, twee tegengestelde karakters en twee gedichten, het ene paradijselijk, het andere kloppend aan de poorten van de hel, onder dat vaandel vaart deze huwelijksboot.

Het tuinfeest op zaterdag 8 augustus 1950 is een kantelmoment, een cesuur in deze beide levens: hun liefdesverhaal kent een voor en een na, en aan beide periodes wordt hier uitvoerig aandacht besteed (zie menu “Leeswijzer“).

En ook mij heeft de zingende ziel der dingen beroerd want in deze boot werd ik geboren.

+ ‘De “Sitemap” biedt een roadplan van deze liefdesreis (of onderaan deze pagina) , maar het staat je vrij om je eigen weg te kiezen.

+ De schrijfmachine van Nand, aangekocht ca 1930, nog steeds in familiebezit, een Remington, bouwjaar 1928, waar heel veel van zijn schrijfwerk op gebeurde:

 

Remington 12, Serial Nr BK88136, April 1928

 

 

 

 

 

 

 

Film “Raratonga” (1 uur 6 min., over de periode 1955-1993 in het huwelijksleven van Nand en Sim, met hun kinderen en kleinkinderen in 8mm beelden uit het familiearchief), uitleg hierover zie het hoofdstuk Raratonga.

Over


(Rombout Vercnocke, zoon van Nand en Sim, in Koksijde, juli 1957)

De link in bovenstaande foto leidt je naar de schrijver & ontwerper van deze website (en op de foto: 2 jaar oud in Koksijde). Daar vind je ook alle gegevens om persoonlijke contact te nemen, of via:

Je kan op deze website ook op elke pagina of bericht reageren, of algemeen in het “Gastenboek“.

Opzet, gebruiksaanwijzing en menu van deze site vind je onder het blokje “Leeswijzer.

Deze website telt op dit ogenblik 300 afzonderlijke webpagina’s (op te vatten als hoofdstukken) en op het bloggedeelte (= de liefdesbrieven) staan 107 berichten (= brieven, postkaarten, telegrammen). Dat brengt het totaal aantal webpagina’s op 407 (die nog steeds worden aangevuld). Die vertegenwoordigen meer dan 1500 uitgetikte A4 pagina’s (vooral uit manuscripten), een lijvig boek dus (één webpagina kan bv het equivalent zijn van tientallen Word documenten).

De webpagina’s zijn nauw verbonden met elkaar via een net van links: de website telt er meer dan 4500 (uitgaande meegerekend: de bronverwijzingen). Er zijn meer dan 2000 mediabestanden opgenomen, hoofdzakelijk foto’s, maar ook geluids- en filmfragmenten (sommige uit het 8mm filmarchief – 1955-1993 – van de familie).

De website gebruikt het eenvoudige WordPress (.org) template “Twenty Seventeen“.

Mocht je fouten vinden of over aanvullingen, anekdotes, foto’s etc. beschikken die dit verhaal kunnen uitbreiden hoor ik het graag.

Raratonga” is een onderdeel van de hoofdwebsite ANTILLIA, mijn school:

Andere websites

De website “VERCNOCKE” toont al mijn andere sites én de websites van de familieleden.

Dankwoord:
Dit project draag ik in de eerste plaats op aan mijn 3 zonen. Ook aan de hele familie waarin ik opgroeide (en nog opgroei).
Mijn dank en diepe buiging voor Martine Dockx, die – belangeloos – mij heel wat werk uit handen nam door ongeveer 200 pagina’s manuscripten in Word over te tikken.
Ook een shout-out naar Lorenz Gillisjans, oud-leerling van mij, die me wegwijs maakte in de complexe wereld van FTP, MySQL, databases, PHP, WordPress, etc., geen vraag bleef onbeantwoord. Leraar-leerling: de rollen werden omgedraaid.
Veel hulp kreeg ik ook van mijn webhost Combell.
En van Karel Evenepoel (°1935!), mijn strenge maar rechtvaardige (en vooral grappige) spelling adviseur, ooit nog collega van Sim.

Niet alles is tot nu toe ‘op de letter’ nagekeken, dus mijn excuses mochten er hier en daar nog fouten opduiken. Voor vele anderen die bijdroegen verwijs ik naar het uitgebreide dankwoord .

Met vader en moeder, drie dagen na mijn geboorte (doopsel) en rechts zelf vader met mijn drie zonen, zomer 1990 (foto door hun moeder Else, °1957- 2014):

 

De Zingende Ziel der Dingen

Opmerking: de verschillende hoofdstukken laten zich niet alle ontvouwen via de menubalk (wel op smartphone), een volledig inhoudsoverzicht vind je via de Sitemap.

De weg naar samen

Van bij hun geboorte voorbij twee wereldoorlogen: de turbulente jaren tot het samenzijn.

Voorspel: Het Tuinfeest

5 augustus 1950, de eerste ontmoeting op het tuinfeest: hij links, zij 3de van rechts met naast haar in het midden haar broer.

Kriekenberg

Programmaboekje van het tuinfeest:

Ask en Embla 

Omdat deze dichtbundel als een rode draad doorheen de liefdesbrieven loopt werd deze volledig opgenomen. Ook het gedicht Raratonga krijgt een afzonderlijke pagina om dezelfde reden.

Een Liefdesjaar in Brieven: zondag 9 augustus 1950 tot zaterdag 29 september 1951 (93 brieven, enkele telegrammen en prentbriefkaarten).

Huwelijk

Zaterdag 29 september (patroonsfeest van Sint-Michiel) 1951: Trouwdag te Schaarbeek, Sint-Albertuskerk.

Huwelijk

De weg samen en verder

Huwelijksleven, o..a. met een film (67 min.) over de weg samen 1955-1989 ten huize Nand en Sim, hun vakanties aan zee, het afscheid van Nand, de kwarteeuw van Sim zonder hem die ze beschrijft in haar dagboeken, memoires en gedichten (1989-2015), en getuigenissen over beiden via geschreven en gesproken bronnen.

De Diepere Ziel der Dingen 

Over:
+ de karakters van Nand en Sim, en hun relatie tot elkaar.
+ een synopsis van het project en een aanzet tot scenario voor film of documentaire
+ de hulp die ik kreeg om dit project te realiseren (dankwoord)
+ een oproep aan de politiek ivm archiefonderzoek
+ een samenvattende beschouwing (epiloog)

Het Liefdesjaar in brieven Augustus 1950 – Augustus 1951