Home

Prelude

Fragment (25 sec.) uit “Bruidsnacht” door Laïs op tekst van de briefschrijver – ondertiteld (enkele seconden geduld voor upload, live, 2014, Ancienne Belgique, Brussel)

Dit is het verhaal over een man en een vrouw en hun hartstochtelijk eerste liefdesjaar zoals het geschreven staat in hun briefwisseling.
Nand en Sim. Hij was toen 43, zij 30.
Het begon tijdens een tuinfeest op 5 augustus 1950 in het idyllische Sint-Martens-Latem aan de Leie, en mondde uit, een honderdtal intense brieven en een bewogen jaar later, in een huwelijk in het stedelijke Schaarbeek op 29 september 1951, het feest van Sint-Michiel.

Hij: kunstenaar, ivoren toren, groot en imponerend, in zichzelf gesloten en door het leven getekend, kwam uit de kuststreek, zij: regentes, en ook een beetje dichteres, zangeres en actrice, niet schuw van een podium, open, fris, dartel en frivool, bijna een meisje nog, een onbezorgde schone die opgroeide in het Brabantse binnenland.
De tegenstelling kon niet groter zijn.

Zij deelden bijna 40 jaar lief en leed en kregen twee kinderen, een meisje en een jongen.

Hij werd 82, zij 95.

Zij overleefde hem bijna een kwarteeuw. Nooit is er in al die jaren nog een andere man geweest in haar leven, niemand die ook maar in de buurt kwam. Een kwarteeuw lang maakte ze van haar huis een schrijn, als een mausoleum om hem te gedenken.
In haar archief een map, getiteld: “De Roman van een Grote Liefde”. Daarin verzameld en netjes chronologisch geordend: de liefdesbrieven.

Toch is het meer dan een liefdesverhaal, en het begint ook niet op 5 augustus 1950. Beiden hadden elkaar al eens ontmoet (zij het vluchtig en enkel in haar herinnering) 8 jaar eerder, in augustus 1942 te Leuven.
En daarmee overschaduwt de Tweede Wereldoorlog en de nasleep ervan niet alleen deze beide levens, die elkaar zo diep beminden en dat in hun brieven zo hartstochtelijk tot leven brachten, maar ook die van hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen.
Want beiden werden bij de bevrijding van België in september 1944 aangehouden op beschuldiging van collaboratie. Hij bracht 5 jaar door in gevangenschap, zij anderhalf jaar.

Zaterdag 8 augustus 1950 is dus een kantelmoment, een cesuur in deze beide levens: hun liefdesverhaal kent een voor en een na, en aan beide periodes wordt hier uitvoerig aandacht besteed (zie menu “Leeswijzer“).

En ook mij heeft de zingende ziel der dingen beroerd “nadat ze lang gezwegen had”,

want uit dit liefdesverhaal werd ik geboren.

+ ‘De “Sitemap” biedt een roadplan van deze liefdesreis, maar het staat je vrij om je eigen weg te kiezen.

Over


(Rombout, zoon van Nand en Sim, in Koksijde)

  • De link in bovenstaande foto leidt je naar de schrijver & ontwerper van deze website (en op de foto: 2 jaar oud in Koksijde). Daar vind je ook alle gegevens om persoonlijke contact te nemen.
   Je kan hier ook algemeen reageren in het “Gastenboek“, bij elke brief afzonderlijk (via het submenu “Het Liefdesjaar in brieven” bovenaan en klikken op de gewenste brief) en op iedere afzonderlijke menupagina. Reageren op de Home-pagina kan niet (tenzij in het Gastenboek onderaan).
  • Opzet en menu van deze site vind je onder het blokje “Leeswijzer
  • Mocht je fouten vinden of over aanvullingen, anekdotes, foto’s etc. beschikken die dit verhaal kunnen uitbreiden hoor ik het graag.
  • Dankwoord: mijn dank en diepe buiging voor M., die – belangeloos – mij heel wat werk uit handen nam door ongeveer 250 pagina’s manuscripten in Word over te tikken.

 

De Zingende Ziel der Dingen

Opmerking: de verschillende hoofdstukken laten zich niet alle ontvouwen via de menubalk, een volledig inhoudsoverzicht vind je via de Sitemap.

De weg naar samen

Van bij hun geboorte voorbij twee wereldoorlogen: de turbulente jaren tot het samenzijn.

Voorspel: Het Tuinfeest

5 augustus 1950, de eerste ontmoeting op het tuinfeest: hij links, zij 3de van rechts met naast haar in het midden haar broer.

Kriekenberg

Programmaboekje van het tuinfeest:

Ask en Embla 

Omdat deze dichtbundel als een rode draad doorheen de liefdesbrieven loopt werd deze volledig opgenomen. Ook het gedicht Raratonga krijgt een afzonderlijke pagina om dezelfde reden.

Een Liefdesjaar in Brieven: zondag 9 augustus 1950 tot zaterdag 29 september 1951 (93 brieven, enkele telegrammen en prentbriefkaarten).

Huwelijk

Zaterdag 29 september (patroonsfeest van Sint-Michiel) 1951: Trouwdag te Schaarbeek, Sint-Albertuskerk.

Huwelijk

De weg samen en verder

Huwelijksleven, o..a. met een film (67 min.) over de weg samen 1955-1989 ten huize Nand en Sim, hun vakanties aan zee, het afscheid van Nand, de kwarteeuw van Sim zonder hem die ze beschrijft in haar dagboeken, memoires en gedichten (1989-2015), en getuigenissen over Nand, zijn schilderwerk, etc.

De Diepere Ziel der Dingen 

Over het ontstaansproces van dit project, het hoe en waarom, de moeilijkheden en de twijfels, mijn plaats in dit geheel, de hulp die ik hierbij kreeg.

(Door op de menutitel “De Zingende Ziel der Dingen” bovenaan te gaan staan ontvouwt zich dit menu)

Het Liefdesjaar in brieven Augustus 1950 – Augustus 1951

Dinsdag 8 augustus Sim (1ste antwoord) 2de brief

2de brief (eerste antwoord) Brussel, 8ste Oogst 1950   Mijn beste vriend, Je schrijven heeft me onzeggelijk verheugd en de herinnering aan een volle zomeravond (1) minder weemoedig gemaakt – klinkt het vreemd? – voor mij zit aan elk geluk een zomeke weemoed vast, zelfs in drukke bezigheden ontgaat ze me nauwelijks. Wat me bijbleef …

Gastenboek

Schrijf een nieuw bericht voor het Gastenboek

 
 
 
 
 
 
 
Velden gemarkeerd met * zijn verplicht.
Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd.
Het kan zijn dat je bericht pas zichtbaar wordt nadat we het beoordeeld hebben.
We houden het recht om berichten te wijzigen, te verwijderen, of niet te publiceren.
(nog geen berichten)