Woningen/Huisvesting Sim

Sims werd geboren op maandag 18 augustus 1919. Waar woonde het gezin toen? In haar eerste bewaarde dagboek uit 1934, Sim was toen 14/15 lezen we het volgende:

“Toen “Simonne” 1 jaar geworden was, had men noch niets anders van haar gehoord dan schreeuwende stem. Rond dien tijd was men bezig aan den opbouw van ’t nieuwe huis”  (zie de pagina ‘Vroegste Dagboek‘).

Daaruit kunnen we afleiden dat het gezin bij haar geboorte, een jaar eerder, nog niet in het nieuwe huis woonde. Waarschijnlijk woonde ze in bij haar grootmoeder, de Weduwe Wolfs-Van Laer, die een winkel met café uitbaatte op de Diestse Steenweg in Sint-Joris-Winge.  Haar grootmoeder had de zaak van haar man voortgezet na diens overlijden in 1906.

Een prentkaart uit ca 1910 met café en winkel. De dames zijn allen tantes van Sim. Haar vader zit aan de tafel, tweede van rechts met zwarte hoed. Voor een gedetailleerde beschrijving zie de pagina “Interview met Sim over familie“.

Hieronder een foto van de winkel enkele jaren later: Sim in het wit, in de deuropening van de winkel haar tante Léonie, met rechts Sims moeder. Achteraan in de deuropening van wat vroeger het café was haar grootmoeder.

Het huis werd later verbouwd, maar bestaat nog steeds (montage met Sim in de huidige weergave):

Een jaar later betrok het gezin de nieuwe woning aan de Tiensesteenweg, je kan de slider heen en weer bewegen om te vergelijken tussen toen en nu, de oude prentkaart is waarschijnlijk getrokken rond dezelfde tijd als de foto van de winkel hierboven, ongeveer 1925. Ook hier Sim (zittend) in het wit.De huidige weergave is van 2018:

2018
1925

De gevelsteen vermeldt het jaar van afwerking: 1920.

Haar eerste schooljaren volgde Sim in de gemeenteschool van Sint-Joris-Winge, daarna werd ze intern in het Heilig-Hart Lyceum te Heverlee, van ca 1929 tot 1939. Een prentkaart afgestempeld op 8 augustus 1939 en opgestuurd aan haar vader, getekend: Sim en haar klasgenoten Anna, Maria, Clara en Tine. Het adres in Sims handschrift. Afgestempeld in Leuven 2, rechts afgedrukt “Dover-Ostend / The quickest route to the continent / 2 services Daily”. Een maand later, op 3 september, zou Engeland de oorlog verklaren aan Duitsland.

Het gezin zou in Sint-Joris-Winge blijven wonen tot in 1946, toen het huis verkocht werd. Dat had te maken met de naoorlogse volkswoede tegenover Vlaams gezinde gezinnen.  Op een bepaald moment in oktober 1944 zaten alle gezinsleden gevangen, en het huis werd geplunderd. Zie daarvoor de hoofdstukken “1944-1947“.

Gedurende een korte periode in 1945/1946 verbleef het gezin bij familieleden in Brussel, tot een huis werd aangekocht in Schaarbeek. Daar zou Sim wonen tot aan haar huwelijk met Nand (1951).

Een foto van de vriendengroep voor het huis in Schaarbeek, Sim vooraan tweede van rechts, haar broer eerste van links. Achteraan rechts haar zus. Sims moeder kijkt vanachter het raam in de kelderverdieping toe (uiterst rechts). Hoe het komst dat net de afbeelding van Sim beschadigd werd is onduidelijk.

Sim en Nand op hun huwelijksdag (zaterdag 29 september 1951) klaar om binnen te gaan:

Huidige toestand (Google Streetview), het huis is nog steeds in familiebezit:

Van 1951 tot 1994 woonde Sim in Weerde (huurhuis). Nand overleed in 1989.

Nand in de tuin, 1955, met vader, zoon en dochter:

Sim met zoon en dochter in de tuin: sneeuwpret (1964):

Huidige toestand (Google Streetview 2009):

Van 1994 tot 2015 betrok Sim een huis in Wilsele:

1994 voorzijde

1994 achterzijde

2010 voorzijde

Sim met kleinzoon en echtgenote voor “Antilia” (2009)

Laatste rustplaats, Oud Kerkhof Leuven, Philipssite. Links het familiegraf met moeder, zus, neefje (drie dagen oud), tantes en ooms, rechts Sim. De familie koos voor deze optie omdat het familiegraf geen plaats meer bood om bijgezet te worden.


Wilsele huidige toestand (december 2019)

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *