1951-1961 Nand: Reclametekeningen

Om den brode maakte Nand soms reclametekeningen (aquarellen op hard tekenpapier, zoals eerder al in gevangenschap (zie de betreffende pagina).
Hij stuurde die dan op naar de maatschappij onder de naam van Sim (SW = Sim Wolfs) omdat hij onder “sekwester” stond nav zijn veroordeling in 1948. D.w.z. dat alle eventuele inkomsten van zijn creatief werk moesten afgedragen worden aan de Belgische Staat om de schuld te leningen. Maar geen enkele van zijn tekeningen werd ooit weerhouden.

Voorbeeld: afwijzingsbrief van Esso voor zijn voorstel. Nand omcirkelde een fout: “zpijt” (of de afzender verbeterde zelf met een krul die op een “s” lijkt)::

“Mijnheer,
Onze klant Esso Standard heeft ons Uw ontwerp, getiteld “Voor de Winter” laten geworden, en voor dewelke wij U dank zeggen.
Nochtans moeten wij U, tot onze zpijt, mededelen dat dit ontwerp niet kadert met de reclamecampagne die onze diensten ontworpen hebben.
Bijgevolg zenden wij hierbijgaande het ontwerp terug.
Aanvaard Mijnheer, de verzekering onzer hoogachting.”

Opvallend: Brief gedateerd op 29 december 1953, exact 29 jaar later, op 29 december 1982 wordt Nand geboren, mijn oudste zoon, en kleinzoon van mijn vader Ferdinand…

Esso-reclame (1953, aquarel 40x30cm)

Stassano (1954, aquarel, 30x20cm):

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *