PVT Julius Vercnocke KIA 1945 Battle of the Bulge

Tijdens het opstellen van de familiestamboom stootte ik op de naam “Julius Vercnocke”. Het blijkt om een Amerikaans infanteriesoldaat te gaan die sneuvelde in de ‘Slag om de Ardennen‘ (december 1944-januari 1945).

Zijn geschiedenis is één van de vele hartverscheurende verhalen van jonge soldaten die ver weg van hun thuisland hun ondergang tegemoet gaan.

Julius was “gewoon soldaat” (“private”) en behoorde tot de 83rd Infantry Division, 329th Infantry Regiment. Na enkele maanden opleiding in de Verenigde Staten landde hij met zijn regiment in Normandië op 23 juni 1944 (17 dagen na D-Day).

Op hun weg naar de Ardennen en verder was het regiment betrokken in verschillende hevige gevechten (o.a. de zware slag in “Hurtgen Forrest“). Daarna werden ze teruggeroepen om ondersteuning te bieden tegenover de onverwachte Duitse doorbraak, bekend als de “Slag om de Ardennen”.

Julius sneuvelde er in Petite-Langlire, 16km ten noorden van Houffalize, op 12 januari 1945. De gevechten waren hevig, want 25 van zijn kameraden kwamen die dag ook aan hun einde.
Dit is een fragment uit het regimentsverslag van die dag. Julius behoorde tot Company “I“:

Julius was 24 jaar oud. Hij liet een echtgenote en een tweejarig dochtertje achter. Twee weken later was de Slag om de Ardennen voorbij, en werd het regiment van Julius afgelost…

Een kort bericht uit de “Detroit Gazette” van 31 januari 1945:

Julius werd eerst begraven op de Amerikaanse militaire begraafplaats Henri-Chapelle, maar omdat aan familieden de kans tot repatriëring van hun geliefden werd geboden, werd ervoor gekozen Julius te herbegraven op het New Albany National Cemetery, New Albany, Floyd County, Indiana, US.

Grafsteen:

Op 12 januari 1945 was Nand geïnterneerd in het Interneringskamp Sint-Kruis te Brugge.

Stamboom Julius:

De Ancestry website vermeldt dat Julius’ ouders Belgische immigranten waren:

“Julius Edward Vercnocke was born in Detroit, Michigan on September 17th, 1920 to Belgian immigrants, George Vercnocke (b.1899) and Marie Verseegel (1903-1951)”.

Op dit ogenblik zoek ik nog uit hoe ik George in de familiestamboom kan plaatsen. Geen van de vermelde nakomelingen is nog in leven. Toch vond ik al via Facebook een generatielijn via zijn zus en dochter. To be continued.