Sim: Dagboeken 1974-2015

De memoires van Sim zijn gebaseerd op haar dagboeken. Meestal zijn dit kalenderagenda’s, waar iedere dag over een volle bladzijde beschikt. In de eerste bewaarde agenda’s vulden Nand en Sim afwisselend de belevenissen en gebeurtenissen van de dag in. Meer en meer nam Sim over, vanaf de jaren ’80 is het enkel Sim die invult.
Alle agenda’s bewaarde Sim in een kartonnen doos. In totaal zijn een dertigtal agenda’s bewaard vanaf het jaar 1974 tot en met 2015, jaar van haar overlijden. Sommige dagen blijven blanco, de meeste zijn echter ingevuld en tonen de voortgang van het dagelijkse leven. Hier en daar werden volgeschreven bladzijden letterlijk overgenomen in de memoires.
In de tweede helft van de jaren ’80 verandert de toon dramatisch omwille van het aftakelingsproces van Nand. Er is nog weinig dat Sim kan verheugen, en dat blijft zo na het overlijden van Nand. Nog meer dan in haar memoires getuigen deze dagboeken van de dagelijkse schrijnende strijd die Sim voert met haar demonen, en dat blijft zo tot het einde (een periode van 28 jaar!).
Het contrast met haar jeugdherinneringen, de liefdesbrieven, de overweldigende verlovingstijd en de huwelijksjaren met Nand kan niet groter zijn. Het is geen aangename lectuur…

De doos met de dagboeken:

Sims jaaragenda 2012 blijft leeg, enkel vooraan schrijft ze: “Agenda over 2 jaar. Jaar 2012 vervloekt jaar om zo vlug te vergeten –” Daaronder schrijft ze haar eigen overlijdensbericht: “In de Heer ontsliep“… Haar geschrift is kleiner en onzekerder geworden…

Sim overlijdt op vrijdag 13 maart 2015 precies op het middaguur, in het bijzijn van zoon en dochter. Ze werd 95.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *