1945-1946 In voorlopige vrijheid en verhuis naar Schaarbeek

De exacte datum van Sims vrijlating is onduidelijk, maar zeker nà 12 februari 1945 en voor 17 februari 1945. Zie daarvoor de berekeningen en vaststellingen op de pagina “Dossier Sim“, bij “Moreel Dossier”.

Uit het “Interview met Sim” komen we één en ander te weten over deze periode. Lesgeven was uit den boze omwille van de veroordeling die er zat aan te komen.

+ Ze werkte een tijdje in het slachthuis van Anderlecht op het secretariaat. Ze verzorgde de vertaling in het Nederlands van het tijdschrift dat het slachthuis uitgaf. Dat was eigenlijk de job van haar broer, maar die was in september 1945 aangehouden. Haar voorstel om zijn job over te nemen werd aanvaard.

+ De familie had het huis in Sint-Joris-Winge verkocht, uit angst voor de bedreigingen (bv: regelmatig werden er – anonieme -pamfletten onder de voordeur geschoven met een afbeelding van een “Zwarte Hand”,  een verwijzing naar een verzetsbeweging met dezelfde naam).Toen tijdens de maanden oktober/december 1944 op een bepaald ogenblik de hele familie geïnterneerd was werd het huis ook geplunderd. Eerst werd tijdelijk  ingetrokken bij familie in Evere (zussen van Sims moeder) om na enige tijd een huis aan te kopen in Schaarbeek.

Sim (rechts), 1945, in Evere bij het huwelijk van haar nicht Yvonne:

Sim (links), 1946 met een vriendin op stap in Brussel:

Door de reclame op het café in de achtergrond (“Bourse”) kon ik de locatie traceren: achterzijde Beurs te Brussel, (hoek Beursstraat en Zuidstraat) met op de achtergrond “Café Bourse”, nu “Brasserie Le Fiacre”, rechts de “Danish Tavern”:

Sim (rechts), 1946, met vriendinnen op een oud-leerlingen bijeenkomst te Heverlee, Heilig Hart Instituut:

Familiekiekje, 1946, Schaarbeek, voor de schouw, bij elkaar op schoot. Vlnr: Moeder Sim, Finneke (zus), vader Sim, Sim (in kamerjas). Op de schouw een foto van broer Bert, toen geïnterneerd:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *